Książki podróżnicze - Twój Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Twój Koszyk Finalizuj zakup

Tagi

francja

Książki podróżnicze - Autorzy

Smaki południowej Italii

Autor:

de Blasi Marlena

Szczegóły:

  • ilość stron: 312
  • ISBN: 8308045343
  • oprawa: obwoluta
  • rok wydania: 2010
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
  • wymiary 16,5x24

Cena:

44,90 zł

37,80 zł

Program lojalnościowy Kupując ten produkt otrzymasz następującą ilość punktów lojalnościowych: 3. Ilość punktów w koszyku wyniesie wtedy: 3, punkty można wymienić na jeden bon o wartości 0,60 zł.


W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię?

Jak smakuje owsianka Horacego - zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność?

Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo?

Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta - wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy - wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków?

W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?...

Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.

"Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekawością oraz, w równym stopniu, wiedzeni własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch.

Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem - ani razu nie spotkaliśmy się z odmową". Marlena de Blasi - dziennikarka, krytyk kulinarny, autorka prozy wspomnieniowej o Wenecji, Toskanii i Sycylii oraz trzech książek kucharskich.

    • RZYM. Kulturowy przewodnik po Wiecznym Mieście

      RZYM. Kulturowy przewodnik po Wiecznym Mieście Wspaniałe dzieła architektury i sztuki Rzymu, w których uwieczniło się dwadzieścia siedem wieków jego historii, sprawiają, że tajemnice tego miasta można odkrywać bez końca. Kulturowy przewodnik omawia miejsca i obiekty, które...

      44,90 zł

    • Blondynka na językach. Włoski + płyta CD

      Blondynka na językach. Włoski + płyta CD To nie jest zwykły podręcznik do nauki języka obcego. Jest to kurs rozmawiania w języku obcym. Uczy mówienia i rozumienia. Zero gramatyki, zero wykuwania słówek, zero odmian czasowników, które trzeba na pamięć wbić sobie do...

      28,50 zł

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Only registered users can post a new comment.